Evenimente

SLUJBA ARHIEREASCA - 1 AUGUST 2021

 

 


Vizita Preasfintitului Episcop Teofil de Iberia, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei în PAROHIA ORTODOXA ALICANTE în 11-12 iulie 2020

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a efectuat o vizită arhierească în Alicante, cercetând parohia ortodoxă române din localitate. Sâmbătă, 11 iulie 2020, Preasfinția Sa, împreună cu Părintele paroh Claudiu Avram și Părintele diacon Casian Nemet, a săvârșit Slujba Vecerniei, iar a doua zi, duminică, în aceeași formulă a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească.

https://www.obispadoortodoxo.es/index.php/arhiva/evenimente-2019/194-mai-2020/2090-vizita-arhiereasca-in-parohia-alicante

 


FESTIVALUL DE COLINDE “BUN ESTI, DOAMNE, BUN!” - EDITIA III - ALICANTE - 14 decembrie 2019

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 

În aceste zile, în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, se desfășoară festivalul de colinde și datini de Crăciun "Bun ești Doamne, Bun!. Evenimentul are loc în fiecare an și se organizează cu binecuvântarea Preasfintitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei.

 

În protopopiatul de pe coasta Marii Mediterane, credincioșii din Provincia de Alicante și regiunea Murcia, au anticipat bucuria Nașterii Pruncului Iisus Hristos. Cu zece zile înainte de Ajunul Crăciunului, preoții și credincioșii din protopopiatul Levante, au început să colínde în orașul Alicante.

 

Gazdă a acestui mult așteptat concert de colinde a fost parohia Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, aflată sub pastorirea părintelui Avram Claudiu. Colindătorii din parohiile învecinate au început să vină sâmbătă, 14 decembrie, pe la orele 16, fiind întâmpinați cu bucate alese pregătite de către enoriasele parohiei.

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, colindătorii parohiilor din localitățile Elche, Benidorm, Murcia, Gandia, Torrevieja, Alcoy, Aieleo de Malferit și Alicante, au adus vestea Nașterii Mântuitorului Hristos în sala festivă a unei școli din acest oraș. Este vorba de colegiul diocesan Los Maristas, care are o sală de activități cu o capacítate de o mie de locuri.

 

Cei aproximativ cinci sute de colindători au retrăit nostalgia Crăciunului de acasă, iar cei mai mici s-au bucurat de darurile aduse de Sfântul Nicolae. Spaniolii prezenți au fost profund impresionați de frumusețea portului tradițional românesc, de colindul românesc, de gustul mâncărurilor noastre, dar mai ales au apreciat unitatea noastră, a celor ce vorbim aceeași limbă, avem aceeași credință și același scop în viață, mântuirea.

 

În încheiere, după înmânarea diplomelor, am avut parte de o surpriză. Pe scenă a urcat un grup de feciori din parohia Elche, care a interpretat jocul Calusarilor. Seara s-a terminat cu colinda O ce veste minunată, cântată de toți cei prezenți. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, mulțumind celor care ne-au ajutat în organizarea și desfășurarea acestei seri de neuitat!

 

Vezi video!

 

https://youtu.be/KhPVFWt-HYM

 

https://youtu.be/o7ZcaT061bs

 

https://youtu.be/Wyc0QNV9Nuw

 

https://youtu.be/GT4KoIVVygY

 


ZIUA NATIONALA A ROMÂNIEI - 1 DECEMBRIE 2019

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Duminica, 1 decembrie 2019, Parohia Ortodoxa Româna Alicante a sarbatorit Ziua Nationala a României. Au fost prezenti foarte multi enoriasi îmbracati în costume traditionale românesti. La terminarea Sfintei Liturghii s-a organizat un mic spectacol de cântece si poezii patriotice sub îndrumarea doamnei Simona Avram. Am avut ca invitat special pe îndragitul solist de muzica populara Irinel Popa alaturi de Asociatia Zestrea României din Alicante.

 

Vezi video!

 

https://www.youtube.com/watch?v=EeZHh_eEHdc

 


CONCURS DE PESCUIT SI ACTIVITATI SPORTIVE - 1 MAI 2019

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 

În ziua de 1 mai 2019, EPISCOPIA ORTODOXA ROMÂNA A SPANIEI SI PORTUGALIEI, PROTOPOPIATUL ORTODOX ROMÂN LEVANTE - ORGANIZATIA NEPSIS au organizat un Concurs de Pescuit si Activitati Sportive în zona lacurilor din PEDRERA (Orihuela). A fost o zi deosebita în care tineri de toate vârstele din provincia Alicante s-au întâlnit pentru a petrece împreuna.

 


FESTIVALUL DE COLINDE “BUN ESTI, DOAMNE, BUN!” - EDITIA II - GANDÍA (Valencia) - 16 decembrie 2018

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Duminica, 16 decembrie 2018, a avut loc FESTIVALUL de COLINDE si DATINI de CRACIUN: “BUN ESTI, DOAMNE, BUN !” EDITIA II - GANDÍA (Valencia). Au participat colindatori reprezentanti ai Parohiilor Ortodoxe Române din Protopopiatul Levante, EPISCOPIA ORTODOXA ROMÂNA A SPANIEI SI PORTUGALIEI. Parohia Ortodoxa Româna Alicante a fost prezenta si în acest an cu un mare grup de colindatori îmbracati în costume traditionale românesti. A fost o seara minunata în care am trait româneste sarbatoarea Craciunului.

 

Vezi video!

 

https://www.youtube.com/watch?v=kigGGl7UoTQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=JeRwvcdvrIk

 


PELERINAJ LA MANASTIREA SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2018

Parohia Ortodoxa Alicante

 

În perioada 12-14 octombrie 2018, Parohia Ortodoxa Alicante a organizat, împreuna cu Parohia Ortodoxa Torrevieja, un pelerinaj la manastirea Sfânta Cuvioasa Parascheva din Vilaller, situata la poalele muntilor Pirinei, în Catalunya-Spania.

 


LANSARE DE CARTE ÎN PAROHIA ORTODOXA ALICANTE

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, la împlinirea a 7 ani de la înfiintarea Parohiei Ortodoxe "Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni" din Alicante, crestinii ortodocsi au primit în dar o carte de mare pret. Este vorba de volumul "Fiule, m-am vrut sa-ti fiu candela de ceas târziu", "Hijo, yo te quise ser candela al anochecer", editie bilingva româna - spaniola, a parintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru. Prea Cuviosul Parinte a fost prezent în Parohia Alicante în ziua de 24 septembrie 2017, a slujit Sfânta Liturghie cu parintele paroh Claudiu Avram, iar la sfârsitul slujbei a înmânat credinciosilor prezenti cartea, un testament duhovnicesc atât pentru fiii sai duhovnicesti din România, cât si pentru cei din Diaspora.

 


ITO - 2017 PARTICIPAREA TINERILOR ORTODOCSI ROMÂNI DIN SPANIA

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Întâlnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi a reunit la Iasi, în perioada 1-4 septembrie 2017, peste 6000 de tineri din întreaga lume. Purtati de aceeasi dragoste fata de Hristos, sub sloganul "Tânarul în cautarea libertatii", au raspuns pozitiv invitatiei si 10 tineri din Episcopia Ortodoxa Româna a Spaniei si Portugaliei, care au petrecut la Iasi 4 zile de bucurie si de comuniune frateasca, manifestata atât prin rugaciune si cântare, cât si prin joc si veselie. Grupul din Spania a fost organizat de catre parintele Claudiu Avram – Coordonator al Fratiei Nepsis Spania pentru Protopopiatul Levante, provincia Alicante si regiunea Murcia.

 


FESTIVALUL DE COLINDE SI TRADITII DE CRACIUN
" BUN ESTI DOAMNE, BUN ! " EDITIA 4
11 DECEMBRIE 2016 - ALCOY (ALICANTE)

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvântarea Prea Sfintitului Parinte Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, în zilele acestea Parohia Ortodoxa Alcoy a organizat EDITIA 4 A FESTIVALULUI DE COLINDE SI TRADITII DE CRACIUN " BUN ESTI DOAMNE, BUN! ". Au participat grupuri de colindatori din: Benidorm, Alicante, Elche, Torrevieja, Murcia, Alcoy si alte orase din provincia Alicante. A fost o seara deosebita de colinde si traditii românesti la care au fost prezenti o multime de credinciosi.

 


Vizita Prea Sfintitului Parinte Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, cu ocazia sarbatorii Hramului Parohiei Ortodoxe Române “Sfintii Martiri Nasaudeni” din Alicante

Parohia Ortodoxa Alicante

 

În duminica a 25-a dupa Rusalii, 13 noiembrie 2016, credinciosii Parohiei Ortodoxe Române “Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu”, din orasul Alicante, Protopopiatul Castellon, au sarbatorit pe ocrotitorii acestei parohii.

 

Invitat special al acestui eveniment a fost Prea Sfintia Sa, Parintele Timotei, Episcopul Ortodox Român al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei. De asemenea, a fost prezent în sobor, parintele Ioan Marton, aflat la pensie, venit din Cluj Napoca pentru acest moment special din viata credinciosilor si parintele ipodiacon Sorin, asistentul Prea Sfintitului Parinte Timotei.

 

Cuvântul de învatatura rostit de catre Parintele Episcop a scos în evidenta lupta pe care ar trebui sa o ducem pentru a nu cadea între tâlhari, adica în mâna diavolilor. Ei încearca sa ne ispiteasca atunci când coborâm din viata curata la o viata în pacat (coborârea de la Ierusalim la Ierihon). Cei doi slujitori ai Vechiului Testamenta arata neputinta Legii lui Moise de a ridica neamul omenesc cazut în mâna tâlharilor. Mântuitorul Hristos, simbolizat prin samarineanul milostiv, a reusit sa aduca alinare celui aflat în suferinta. Locul unde a fost dus este casa de oaspeti, adica Biserica, singurul loc unde primim vindecare. Untdelemnul si vinul, turnate pe ranile suferindului, sunt materii folosite în Sfânta Taina a Sfântului Maslului si în Sfânta Taina a Împartasaniei.

 

De asemenea, a fost evocata personalitatea Sfintilor Martiri Nasaudeni care au aparat dreapta credinta în vremuri tulburi pentru Biserica Ortodoxa din Transilvania. Ei au murit marturisind credinta noastra si vor fi întotdeauna pilde de urmat, mai ales de catre românii ortodocsi din strainatate, carora le este mai greu sa-si pastrze dreapta credinta.

 

În final, credinciosii au fost îndemnati sa apere, sa pastreze si sa transmita mai departe ortodoxia prin prezenta la biserica, prin citirea Sfintei Scripturi si printr-o viata curata.

 

Ziua de bucurie duhovniceasca a fost încheiata cu o gustare, pregatita de credinciosii parohiei Alicante.

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 


INAUGURAREA ASOCIATIEI DE ROMÂNI "ZESTREA ROMÂNIEI" DIN ALICANTE

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Sâmbata, 5 noiembrie 2016, a avut loc inaugurarea Asociatiei de Români "ZESTREA ROMÂNIEI" din Alicante. La eveniment a participat grupul de copii de la SCOALA PAROHIALA ORTODOXA din Alicante sub îndrumarea doamnei profesoare SIMONA AVRAM. De asemenea a participat un mare numar de români din provincia Alicante.

 


SFÂNTUL MASLU 10 APRILIE 2016

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Duminica 10 aprilie 2016, la Parohia Ortodoxa Alicante a avut loc Taina Sfântului Maslu. La aceasta slujba a participat un sobor de 4 preoti din Provincia Alicante si un mare numar de credinciosi.

 


SARBATORIREA ZILEI DE 8 MARTIE

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Credinciosii ortodocsi români din orasul Alicante, Spania, au avut parte duminica, 6 martie 2016, de o mare bucurie. S-a sarbatorit anticipat ziua de 8 Martie (Ziua Internationala a Femeii) având loc un mic spectacol cu cântece si poezii prezentat de copiii de la Scoala Parohiala Ortodoxa sub îndrumarea doamnei preotese Simona Avram. La terminarea acestei festivitati toate femeile prezente au primit felicitari si câte o floare din partea credinciosilor.