Evenimente

FESTIVALUL DE COLINDE “BUN ESTI, DOAMNE, BUN !” - EDITIA II - GANDÍA (Valencia) - 16 decembrie 2018

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Duminica, 16 decembrie 2018, a avut loc FESTIVALUL de COLINDE si DATINI de CRACIUN: “BUN ESTI, DOAMNE, BUN !” EDITIA II - GANDÍA (Valencia). Au participat colindatori reprezentanti ai Parohiilor Ortodoxe Române din Protopopiatul Levante, EPISCOPIA ORTODOXA ROMÂNA A SPANIEI SI PORTUGALIEI. Parohia Ortodoxa Româna Alicante a fost prezenta si în acest an cu un mare grup de colindatori îmbracati în costume traditionale românesti. A fost o seara minunata în care am trait româneste sarbatoarea Craciunului.

 

Vezi video!

 

https://www.youtube.com/watch?v=kigGGl7UoTQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=JeRwvcdvrIk

 


PELERINAJ LA MANASTIREA SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA 2018

Parohia Ortodoxa Alicante

 

În perioada 12-14 octombrie 2018, Parohia Ortodoxa Alicante a organizat, împreuna cu Parohia Ortodoxa Torrevieja, un pelerinaj la manastirea Sfânta Cuvioasa Parascheva din Vilaller, situata la poalele muntilor Pirinei, în Catalunya-Spania.

 


LANSARE DE CARTE ÎN PAROHIA ORTODOXA ALICANTE

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, la împlinirea a 7 ani de la înfiintarea Parohiei Ortodoxe "Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni" din Alicante, crestinii ortodocsi au primit în dar o carte de mare pret. Este vorba de volumul "Fiule, m-am vrut sa-ti fiu candela de ceas târziu", "Hijo, yo te quise ser candela al anochecer", editie bilingva româna - spaniola, a parintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru. Prea Cuviosul Parinte a fost prezent în Parohia Alicante în ziua de 24 septembrie 2017, a slujit Sfânta Liturghie cu parintele paroh Claudiu Avram, iar la sfârsitul slujbei a înmânat credinciosilor prezenti cartea, un testament duhovnicesc atât pentru fiii sai duhovnicesti din România, cât si pentru cei din Diaspora.

 


ITO - 2017 PARTICIPAREA TINERILOR ORTODOCSI ROMÂNI DIN SPANIA

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Întâlnirea Internationala a Tinerilor Ortodocsi a reunit la Iasi, în perioada 1-4 septembrie 2017, peste 6000 de tineri din întreaga lume. Purtati de aceeasi dragoste fata de Hristos, sub sloganul "Tânarul în cautarea libertatii", au raspuns pozitiv invitatiei si 10 tineri din Episcopia Ortodoxa Româna a Spaniei si Portugaliei, care au petrecut la Iasi 4 zile de bucurie si de comuniune frateasca, manifestata atât prin rugaciune si cântare, cât si prin joc si veselie. Grupul din Spania a fost organizat de catre parintele Claudiu Avram – Coordonator al Fratiei Nepsis Spania pentru Protopopiatul Levante, provincia Alicante si regiunea Murcia.

 


FESTIVALUL DE COLINDE SI TRADITII DE CRACIUN
" BUN ESTI DOAMNE, BUN ! " EDITIA 4
11 DECEMBRIE 2016 - ALCOY (ALICANTE)

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvântarea Prea Sfintitului Parinte Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei, în zilele acestea Parohia Ortodoxa Alcoy a organizat EDITIA 4 A FESTIVALULUI DE COLINDE SI TRADITII DE CRACIUN " BUN ESTI DOAMNE, BUN! ". Au participat grupuri de colindatori din: Benidorm, Alicante, Elche, Torrevieja, Murcia, Alcoy si alte orase din provincia Alicante. A fost o seara deosebita de colinde si traditii românesti la care au fost prezenti o multime de credinciosi.

 


Vizita Prea Sfintitului Parinte Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei, cu ocazia sarbatorii Hramului Parohiei Ortodoxe Române “Sfintii Martiri Nasaudeni” din Alicante

Parohia Ortodoxa Alicante

 

În duminica a 25-a dupa Rusalii, 13 noiembrie 2016, credinciosii Parohiei Ortodoxe Române “Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu”, din orasul Alicante, Protopopiatul Castellon, au sarbatorit pe ocrotitorii acestei parohii.

 

Invitat special al acestui eveniment a fost Prea Sfintia Sa, Parintele Timotei, Episcopul Ortodox Român al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei si Portugaliei. De asemenea, a fost prezent în sobor, parintele Ioan Marton, aflat la pensie, venit din Cluj Napoca pentru acest moment special din viata credinciosilor si parintele ipodiacon Sorin, asistentul Prea Sfintitului Parinte Timotei.

 

Cuvântul de învatatura rostit de catre Parintele Episcop a scos în evidenta lupta pe care ar trebui sa o ducem pentru a nu cadea între tâlhari, adica în mâna diavolilor. Ei încearca sa ne ispiteasca atunci când coborâm din viata curata la o viata în pacat (coborârea de la Ierusalim la Ierihon). Cei doi slujitori ai Vechiului Testamenta arata neputinta Legii lui Moise de a ridica neamul omenesc cazut în mâna tâlharilor. Mântuitorul Hristos, simbolizat prin samarineanul milostiv, a reusit sa aduca alinare celui aflat în suferinta. Locul unde a fost dus este casa de oaspeti, adica Biserica, singurul loc unde primim vindecare. Untdelemnul si vinul, turnate pe ranile suferindului, sunt materii folosite în Sfânta Taina a Sfântului Maslului si în Sfânta Taina a Împartasaniei.

 

De asemenea, a fost evocata personalitatea Sfintilor Martiri Nasaudeni care au aparat dreapta credinta în vremuri tulburi pentru Biserica Ortodoxa din Transilvania. Ei au murit marturisind credinta noastra si vor fi întotdeauna pilde de urmat, mai ales de catre românii ortodocsi din strainatate, carora le este mai greu sa-si pastrze dreapta credinta.

 

În final, credinciosii au fost îndemnati sa apere, sa pastreze si sa transmita mai departe ortodoxia prin prezenta la biserica, prin citirea Sfintei Scripturi si printr-o viata curata.

 

Ziua de bucurie duhovniceasca a fost încheiata cu o gustare, pregatita de credinciosii parohiei Alicante.

 

Parohia Ortodoxa Alicante

 


INAUGURAREA ASOCIATIEI DE ROMÂNI "ZESTREA ROMÂNIEI" DIN ALICANTE

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Sâmbata, 5 noiembrie 2016, a avut loc inaugurarea Asociatiei de Români "ZESTREA ROMÂNIEI" din Alicante. La eveniment a participat grupul de copii de la SCOALA PAROHIALA ORTODOXA din Alicante sub îndrumarea doamnei profesoare SIMONA AVRAM. De asemenea a participat un mare numar de români din provincia Alicante.

 


SFÂNTUL MASLU 10 APRILIE 2016

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Duminica 10 aprilie 2016, la Parohia Ortodoxa Alicante a avut loc Taina Sfântului Maslu. La aceasta slujba a participat un sobor de 4 preoti din Provincia Alicante si un mare numar de credinciosi.

 


SARBATORIREA ZILEI DE 8 MARTIE

Parohia Ortodoxa Alicante

 

Credinciosii ortodocsi români din orasul Alicante, Spania, au avut parte duminica, 6 martie 2016, de o mare bucurie. S-a sarbatorit anticipat ziua de 8 Martie (Ziua Internationala a Femeii) având loc un mic spectacol cu cântece si poezii prezentat de copiii de la Scoala Parohiala Ortodoxa sub îndrumarea doamnei preotese Simona Avram. La terminarea acestei festivitati toate femeile prezente au primit felicitari si câte o floare din partea credinciosilor.